Wat doen als je waterleiding bevroren is

Bevroren waterleidingen

Wat als je waterleidingen bevroren zijn?

Het wordt weer winter en wie weet wordt het wel ontzettend koud. Naast dat de wegen glad kunnen worden, zijn er ook nadelen dichter bij huis te vinden. Zo kunnen je waterleidingen bevriezen. Bij wie kun je aankloppen om de kosten te vergoeden?

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering geldt voor de spullen in je huis die los staan. Hieronder valt bijvoorbeeld het meubilair, piano, servies. Bij een bevroren waterleiding worden alleen de kosten vergoed van de spullen die kapot zijn gegaan door de waterschade.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering geldt voor alles wat vast zit aan je huis, zoals de muren, keuken, badkamer. Bij een bevroren waterleiding wordt schade aan je woning gedekt door deze verzekering. Daarnaast worden ook de kosten vergoedt die gemaakt zijn voor het opsporen van de kapotte waterleiding.

Voordat je te laat bent, is het handig om eerst even te checken of je verzekerd bent voor dit soort schade en onder welke verzekering het valt.

bevroren-waterleiding-effect-voor-je-waterleiding-1200x600

Tips om te voorkomen

Voordat het echt koud wordt, kun je een aantal dingen doen om te voorkomen dat je waterleiding bevriest.
Allereerst kun je de thermostaat van de verwarming ’s nachts aan laten staan. Zo blijft er warm water lopen door je waterleiding en blijft je huis ook warmer.
Daarbij kun je de waterleidingen inpakken in isolatiemateriaal. Let vooral op het stuk van de waterleiding waar het je woning binnenloopt. Je kunt er ook een deken overheen leggen.Ook kun je leidingen die niet gebruikt worden het beste leeg laten lopen, zo kan het water dat erin zit ook niet bevriezen.
Als laatst is het handig om het in je huis niet te laten tochten. Met tocht kan er namelijk nog sneller bevriezing optreden.

Leave a Comment: