schadevaststelling-inboedelverzekering-1200x800

Schadevaststelling inboedelverzekering

Vaststellen van schade

Stel, er wordt ingebroken in je huis en je hele servieskast is omgegooid. Gelukkig heb je een inboedelverzekering, want anders had het je een hoop geld gekost. Maar, zodra je aanklopt bij de verzekeraar, wordt besloten om toch iemand langs te laten komen. Degene die langskomt, gaat namelijk bepalen hoe hoog de kosten van de schade zijn.

Soorten vergoeding

Wanneer er schade is na bijvoorbeeld een inbraak, kan vastgesteld worden waar je geld voor krijgt. Als er iets kapot is, wat nog hersteld kan worden, krijg je daar geld voor. Als iets onherstelbaar is beschadigd, krijg je geld om het nieuw te kopen.

schadevaststelling-inboedelverzekering-1200x600

Nieuwwaarde

Iets wat vergoed wordt om opnieuw te kopen, wordt gedekt voor de nieuwwaarde. Je krijgt dus geld om het opnieuw te kopen. Niet alle dingen in je inboedel worden vergoed met de nieuwwaarde. Om het zeker te weten, zou je moeten kijken in de polisvoorwaarden.

Dagwaarde

De dagwaarde is de waarde die de beschadigde inboedel had, vlak voor het beschadigd werd. Als je dit krijgt, krijg je dus minder geld dan bij de nieuwwaarde. Er zijn een paar dingen waar op gelet wordt. Zo wordt de nieuwwaarde niet uitgekeerd bij onherstelbare schade, wanneer de dagwaarde minder dan 40% van de nieuwwaarde besloeg. Ook wordt de nieuwwaarde niet uitgekeerd, wanneer je het apparaat niet meer gebruikte. Ook moet je er op letten of de inboedel bestond uit spullen van jou. Als er iets in huis lag van een familielid die op bezoek was, wordt het vaak niet vergoedt met nieuwwaarde.

Bekijk voor de zekerheid altijd je eigen polisvoorwaarden, want het geldt niet altijd hetzelfde voor elke verzekeraar.

Leave a Comment: