Je woning extra veilig door rookmelders

Extra veilig met Rookmelders

Extra zekerheid met rookmelders

Stel, er ontstaat een brand in je huis en jij ligt te slapen. Je ruikt niks, doordat je in zo’n diepe slaap bent. Uiteindelijk word je wakker van de warmte en kan je ternauwernood ontsnappen uit het vuur. Gelukkig leef je nog, maar in de ambulance blijkt dat je onwijs veel rook hebt ingeademd en zo eindig je alsnog in het ziekenhuis. Je had dit kunnen voorkomen via een kleine aanpassing aan je huis: rookmelders.

Het nut van rookmelders

Ten eerste is het een extra beveiliging wanneer er brand is. Je zult niet altijd wakker zijn tijdens het ontstaan van een brand en dan mag je hopen dat je er wakker van wordt. Rook is giftig om in te ademen, en tegen de tijd dat jij het inademt, had een rookmelder allang staan loeien.Daarnaast is er vaak veel meer rook dan vuur. Het kan zich door je hele huis verspreiden. Wanneer je ontdekt dat er brand is, kan het zijn dat je hele huis al dicht staat van de rook. Om dan nog de weg te vinden, is een hele uitdaging. Een rookmelder kan je op tijd waarschuwen, waardoor je de weg naar buiten nog kunt volgen.

Rookmelder

Wat rookmelders doen

Rookmelders kun je ophangen in huis om gewaarschuwd te worden bij brand in je woning. Ze hebben een sensor voor rook ingebouwd en zullen aanslaan wanneer er rook gesignaleerd wordt. Dit gebeurt eerder dan dat jij wakker was geworden door de rook of overdag ontdekt dat er brand is in een andere ruimte in je huis. Tegen de tijd dat je wakker wordt, heb je ook al teveel rook ingeademd.

De juiste plek voor rookmelders

Een rookmelder kun je het beste in ieder geval op iedere verdieping ophangen. Wanneer je echt zeker van je zaak wilt zijn, kun je ze in elke ruimte ophangen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: in de gang, op iedere verdieping, in alle slaapkamers.
Een goede plek is het plafond, omdat rook opstijgt en het zo sneller bij de sensor gemerkt wordt dan wanneer je hem verstopt achter een kastje laag op de muur. Daarnaast is het handig om hem niet aan de rand van je plafond te hangen, maar juist wat ruimte aan alle kanten vrij te houden.

Soorten rookmelders

Er zijn verschillende soorten rookmelders die verschillende functies hebben. Zo is er de optische melder, die gebruik maakt van een lichtgevoelige cel om de rook waar te nemen. Ook bestaat er een combimelder, die rook en koolmonoxide waarneemt. Dit wordt niet aangeraden door de brandweer, aangezien de koolmonoxidemelder op een andere plek gehangen moet worden.
Daarbij is er ook nog de optie om rookmelders met elkaar te verbinden, zodat ze allemaal afgaan wanneer er in één kamer brand is.

Een laatste tip: test je rookmelder regelmatig, zodat je weet of je er nog op kan vertrouwen! En vervang natuurlijk op tijd de batterijen.

Leave a Comment: