Feature image Opstalverzekering vergeleken met inboedelverzekering

Verschil tussen inboedel- en opstalverzekering

Verschil tussen inboedel- en opstalverzekering

Wanneer je zelf een huis hebt gekocht, is het handig om alles te verzekeren. Er zijn verschillende manieren om je huis te verzekeren en ook verschillende prijzen voor verzekeringen. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen?

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is een verzekering die bij brand of inbraak of andere ongevallen de spullen in het huis dekt. Dit zijn spullen die niet vast zitten aan het huis, zoals je meubilair en parketvloer, maar ook apparatuur. Deze verzekering hoef je niet af te sluiten, maar het is wel aangeraden.Het dekt de kosten bij schade door bijvoorbeeld brand, wateroverlast, blikseminslag, gewelddadige beroving, inbraak. Het dekt de schade niet bij ongeluk door opzet, eigen schuld of achterstallig onderhoud.

Afbeelding van vergelijkenissen

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is juist een verzekering voor alles wat wel aan het huis vast zit. Deze is verplicht en de dekking geldt voor bijvoorbeeld de badkamer, waterleiding, toilet. Ook moet je deze verzekering verplicht afsluiten van hypotheekverstrekkers. Dit komt doordat het huis eigenlijk staat voor het geld wat je moet betalen. Wanneer het er niet meer is door brand, is eigenlijk ook het geld weg. Deze verzekering dekt schade onder andere bij brand, ontploffing, wateroverlast, storm. Eigenlijk bij bijna dezelfde zaken als bij de inboedelverzekering. Deze verzekering geldt namelijk ook niet bij achterstallig onderhoud, want het is toch echt je eigen schuld wanneer je dak instort doordat je het niet hebt onderhouden.

Lastig uit elkaar te halen

De grens tussen opstal- en inboedelverzekering is erg dun. Zo valt een inbouwkast al onder de opstalverzekering, terwijl een losse koelkast onder inboedel valt. Het is goed om te overwegen, maar het is het beste om gewoon beide verzekeringen af te sluiten. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje.

Leave a Comment: